ایمپلنت چیست؟

ایمپلنت دندان که ما امروز می شناسیم، در سال 1952 و توسط جراح ارتوپدی سوئدی به نام پرینگوار برانمارک اختراع شده است. امروزه ایمپلنت دندان به عنوان درمان استاندارد برای جایگزین کردن یک دندان افتاده و از دست رفته تلقی می شود. ایمپلنت، دستگاهی است که با جراحی در استخوان آرواره قرار می گیرد و در طول چند ماه با استخوان بیمار ترکیب می شود.

فهرست مطالب :

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت به عنوان جایگزینی برای ریشه دندان از دست رفته عمل می کند. پس از آن این “ریشه دندان مصنوعی” به عنوان تکیه گاهی برای جایگزین دندان طبیعی یا بریج دندان عمل می کند. ایمپلنت دندان که با استخوان آرواره ترکیب شده است، نزدیکترین حالت به دندان طبیعی بیمار است زیرا در این شیوه دندان بدون تاثیر بر روی دندان های مجاور به صورت خودکفا می ایستد و پایداری بسیاری دارد.

فرم مشاوره و رزرو وقت

مشاوره با دندانپزشک تهران

ادغام ایمپلنت دندان با استخوان

مرحله ترکیب ایمپلنت و آرواره را پیوند استخوانی یا روند ادغام ایمپلنت با استخوان می نامند (osseointegration). بیشتر ایمپلنت های دندانی از جنس تیتانیوم هستند که به آنها اجازه می دهد بدون آنکه توسط بدن به عنوان جسم خارجی شناخته شوند، با استخوان ادغام شوند. با گذشت زمان، و با پیشرفت علم و تکنولوژی میزان موفقیت ایمپلنت دندان بر روی بیماران پیشرفت زیادی داشته است. امروزه میزان موفقیت ایمپلنت های دندانی نزدیک به 98 درصد است.

اطلاعات بیشتر ——- >  میزان موفقیت ایمپلنت دندان

انواع روش جایگزین دندان از دست رفته

کاشت دندان می تواند به عنوان جایگزینی برای یک دندان، چندین دندان و حتی همه دندان ها به کار برود. هدف جایگزین کردن دندان ها بهبود عملکرد و زیبایی بیشتر است. برای جایگزینی دندان به طور کلی سه انتخاب وجود دارد :

  • دستگاه دندانی متحرک (دندان مصنوعی برای بخشی از دهان یا کامل)
  • بریج دندانی ثابت (چسباندن در دهان)
  • ایمپلنت دندانی

شاخصه های انتخاب ایمپلنت دندان

تصمیم گیری برای آنکه کدامیک از موارد بالا می تواند انتخاب بهتری باشد به شاخصه های بسیاری بستگی دارد. بخصوص برای ایمپلنت دندان این شاخصه ها شامل موارد زیر می شوند:

  • موقعیت دندان یا دندان های از دست رفته
  • کمیت و کیفیت استخوان آرواره ای که ایمپلنت دندان در آن قرار می گیرد.
  • سلامت بیمار
  • هزینه
  • ترجیح بیمار

در مرکز ایمپلنت منطقه ای که برای ایمپلنت دندانی در نظر گرفته شده را آزمایش می کنند و ارزیابی کلینیکی انجام می دهد که بدانند بیمار برای ایمپلنت آمادگی دارد یا خیر.

فواید بسیاری در انتخاب ایمپلنت دندان در مقابل دیگر گزینه های جایگزینی دندان وجود دارد. ایمپلنت در هنگام جایگزینی برای دندان افتاده صدمه ای به دندان های مجاور نمی زنند و هیچ گونه تاثیری در سلامت آنها ندارند. علاوه بر این به دلیل اینکه ایمپلنت ها با استخوان آرواره ترکیب می شوند، بسیار پایدارند و احساس و شکل دندان طبیعی را دارند.

 

چه پزشکانی متخصص ایمپلنت دندان هستند؟

جراحی کاشت دندان می تواند توسط هر دندانپزشک دوره دیده ای که گواهی آموزش را داشته باشد انجام شود. و دندانپزشک باید مطمئن شود که استانداردهای مراقبت دندانی به طور کامل رعایت شده و هر قدم در جراحی به نفع بیمار است. به هر حال، از آنجا که ایمپلنت با جراحی در استخوان آرواره قرار می گیرد، متخصص دندانپزشکی که به طور مداوم جراحی آرواره را انجام می دهد، به طور طبیعی گزینه مناسب تری برای جراحی ایمپلنت است.

جراحان فک و صورت، همه بیماری های مرتبط با بافت های نرم و سخت دهان را درمان می کنند که شامل کشیدن دندان و جراحی های فک نیز می شود. پریودنتیست ها اطراف ساختار دندان مانند لثه و آرواره را درمان می کنند. هم جراحان فک و صورت و هم پریودنتیست ها معمولا به عنوان متخصص ایمپلنت دندان در قرار دادن ایمپلنت به ویژه کاشت دندان جلو تخصص دارند.

زمانی که ایمپلنت دندان به طور کامل با استخوان آرواره ادغام شد، مرحله بعدی شامل قرار دادن بخش تاج است که بر روی ایمپلنت قرار می گیرد. این مرحله می تواند توسط دندانپزشک عمومی یا متخصص پروتز دندانی انجام شود.

اطلاعات بیشتر  ——-> توصیه های بعد از جراحی ایمپلنت

ایمپلنت دندان

انواع ایمپلنت دندان :

از نظر تاریخی دو نوع ایمپلنت  وجود دارد:
  1. ایندوستیل
  2. سابپریوستیل

ایندوستیل به نوعی از ایمپلنت گفته می شوند درون استخوان ادغام می شود. سابپریوستیل نوعی از ایمپلنت است که روی استخوان آرواره و زیر بافت لثه قرار میگیرد. امروزه ایمپلنت های سابپریوستیل دیگر مورد استفاده نیستند. دلیل آن نتایج ضعیف بلند مدت آنها در مقایسه با ایمپلنت های دندانی ایندوستیل است.

مقالات مرتبط :   ایمپلنت دندان دیجیتال

کاربرد ایمپلنت های دندانی چیست؟

در حالی که اولین کاربرد ایمپلنت های دندانی ، جایگزینی دندان است، حوزه هایی وجود دارد که ایمپلنت ها می توانند در آن به بخش های دیگر دندان نیز کمک کنند. به دلیل پایداری، ایمپلنت های دندانی می توانند برای تکیه گاه پروتزهای متحرک استفاده شود و حالت راحت تر و ایمن تری را در دهان فراهم کنند. علاوه بر این برای مراحل مختلف ارتودنسی، مینی ایمپلنت های دندانی می توانند به طور موقت به عنوان ابزارهای تکیه گاهی استفاده شوند.

تا به جابجایی دندان به موقعیت مناسب کمک کند. این مینی ایمپلنت ها کوچک هستند و به طور موقت به استخوان وصل می شوند تا به نیروی تکیه گاه برای جا به جایی دندان کمک کنند.

جهت مشاوره با دکتر مصطفی نژاد کافیست با شماره های مطب تماس گرفته و پاسخ خود را دریافت نمایید. همچنین میتوانید رزرو وقت را به صورت تلفنی و آنلاین انجام دهید.

آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟

 معمولا با بی حسی موضعی انجام می گیرد. و به همین دلیل هیچ دردی در طول جراحی حس نخواهید کرد. پس از آنکه اثر بی حسی از میان رفت، ناراحتی پس از عمل به نسبت بیمار متفاوت خواهد بود. به طور کل، بیشتر افراد درد و ناراحتی شبیه به پس از کشیده شدن دندان خواهند داشت. درد ایمپلنت دندان معمولا با مسکن های معمولی مانند ایبوبروفن یا ادویل و استامینوفن قابل تحمل است.

مراحل انجام ایمپلنت دندان چیست؟

مراحل انجام ایمپلنت  شامل موارد مشاوره، معاینه، تایید، جراحی و مراحل پایان کاشت ایمپلت است. در طول مرحله مشاوره و برنامه ریزی برای گرفتن ایمپلنت، جراح محل مورد نظر در دهان، جایی که قرار است ایمپلنت قرار بگیرد، را به طور چشمی و همچنین با مطالعه عکس های رادیولوژی و اسکن ها معاینه می کند.

در این هنگام، کیفیت و کمیت استخوان آرواره مورد آزمون قرار میگیرد تا مشخص شود که آیا به میزان بیشتری از استخوان نیاز است یا خیر. زمانی که تایید شد که ایمپلنت  می تواند در محل مورد نظر قرار بگیرد، بیمار برای مرحله جراحی باز می گردد. دز طول همه جلسات عمل جراحی بیمار تحت بی حسی موضعی قرار می گیرد تا ناحیه جراحی بدون حس شود. علاوه بر آن ممکن است آرام بخش های دیگری نیز برای راحتی و آسایش بیمار مورد استفاده قرار گیرد.

مشاهده انیمیشن —— >  انیمیشن مراحل انجام ایمپلنت دندان

پری ایمپلنتایتیس چیست؟

پری ایمپلنتایتیس نوعی بیماری لثه و ایمپلنت است که ایمپلنتهای دندانی را درگیر کرده و در صورت عدم تشخیص و درمان در نهایت منجر به از دست رفتن ایمپلنتها خواهد شد، به زبان ساده این بیماری شامل التهاب در لثه اطراف ایمپلنت است که در ابتدا بصورت خونریزی از لثه دور ایمپلنت در هنگام مسواک زدن و یا جویدن ظاهر میشود، در صورت عدم درمان کم کم بیماری پیشرفت کرده و موجب تخریب درونی بافت لثه و سپس بافت استخوانی اطراف ایمپلنت خواهد شد و اگر همچنان درمان نشود تخریب استخوان به حدی پیشرفت میکند که ایمپلنت (ها) کم کم شل شده و اصطلاحا لق میشوند و درنهایت از استخوان جدا خواهند شد.

 

پری ایمپلنتایتیس در ایمپلنت دندان

شایعترین دلیل ایجاد این بیماری عدم رعایت بهداشت دهان بصورت صحیح‌ است که موجب میشود باکتریهای مضر و تخریب گر به تعداد زیاد در لثه اطراف ایمپلنت تجمع کرده و موجب ایجاد بیماری شوند. این روند تخریب در شرایطی میتواند سرعت بیشتری بخود بگیرد و بیماری وسیعتری را ایجاد کند، “مصرف زیاد دخانیات” و “وجود بیماریهای زمینه ای مانند دیابت” از شایعترین مواردی هستند که موجب افزایش شدت بیماری میشوند. پروتز (روکش) نامناسب و فشار کنترل نشده بر روی ایمپلنت  نیز از دیگر عوامل ایجاد‌کننده پری ایمپلنتایتیس هستند.

پس بطور خلاصه مهمترین عوامل ایجاد کننده پری ایمپلنتایتیس عبارتند از:

  • بهداشت ضعیف
  • پروتز (روکش) نامناسب
  • فشار کنترل نشده در حین جویدن

و عواملی که سرعت بیماری را بیشتر میکنند عبارتند از:

  • مصرف دخانیت
  • بیماریهای زمینه ای مانند دیابت

نکته مهمی که باید‌به آن توجه شود اینست که این بیماری در اکثر موارد دردی ایجاد نمیکند و به همین خاطر گاهی دیرتر تشخیص داده میشود، اگر شما ایمپلنت در دهان خود دارید، باید علائم ظاهری این بیماری را بشناسید و‌ نسبت به هر گونه‌ تغییر در لثه اطراف ایمپلنت های خود حساس باشید. و در صورت مشاهده هر یک از این‌علائم به سرعت با پزشک خود مشورت کنید. شایعترین علائم ظاهری این‌بیماری عبارتند:

  • خونریزی از لثه اطراف ایمپلنت در هنگام مسواک زدن یا جویدن
  • تغییر رنگ در لثه (اغلب تیره تر میشود)
  • تغییر در قوام‌لثه (لثه در آن ناحیه شل تر از سایر نواحی میشود)
  • خروج چرک از لثه (در موارد پیشرفته تر)
  • درد در اکثر موارد وجود ندارد یا بسیار خفیف است

مزایای کاشت دندان

مزایای ایمپلنت دندان

  • ایمپلنت بهترین انتخاب برای جایگزینی دندان طبیعی و سالم است. کاشت دندان اگر توسط دندانپزشکی ماهر انجام شود، دندان از دست رفته را به گونه ای بازیابی می کند که همانند دندان طبیعی کار کند، احساس شود و به نظر برسد. دیگر گزینه ها برای جایگزینی دندان از دست رفته نظیر دندان مصنوعی یا بریج  می تواند به تحلیل استخوان منجر شده و غذا خوردن، خندیدن، گفتار و دیگر فعالیت های روزانه را مختل کند.
  • ایمپلنت ها طوری ساخته می شوند که ماندگاری بالایی داشته باشند. این مسئله باعث می شود که انتخاب آنها به عنوان جایگزینی برای دندان طبیعی نوعی سرمایه گذاری بلند مدت و اقتصادی محسوب شود. عمر مفید بریج ها سنتی که به دندان های کناری متصل می شوند، تنها پنج تا هفت سال است. با مراقبت ویژه از بریج ها، می توان این عمر مفید را به بیش از ده سال رساند، اما در نهایت باید تعویض شوند. در نتیجه هزینه بریج ها در طول زمان بسیار زیاد خواهد بود. این در حالیست که ایمپلنت تنها به تنظیمات دوره ای نیاز دارد و با قرار گیری مناسب و مراقبت مداوم، یک عمر دوام خواهد داشت.
  • یکی دیگر از مزایای ایمپلنت این است که به شما اجازه می دهند بدون نگرانی در مورد دندان هایتان از زندگی لذت ببرید! نیازی نیست که به خاطر لبخند متفاوتتان در خانه بمانید و در اماکن عمومی احساس ناراحتی داشته باشید، یا اینکه دندان از دست رفته، توانایی شما برای لذت بردن از زندگی را محدود کند.
  • با ایمپلنت مطمئنا نیازی نیست که نگران این باشید که دندان مصنوعی یا هر جایگزین دیگری در موقع حرف زدن، غذا خوردن و خندیدن شل شود یا بیفتد. دندان های بازیابی شده با ایمپلنت، به شما و نه به دندان هایتان، اجازه می دهند تا زندگیتان را هدایت کنید. متخصصین ایمپلنت با تجربه می توانند داستان های موفقیت آمیز زیادی را در این باره تعریف کنند.
  • ایمپلنت ها فرم طبیعی صورت و لبخند شما را حفظ می کنند. صورت بدون دندان حالت آویزان پیدا می کند و ناراحت و افتاده به نظر می رسد. کاشت دندان باعث می شود شما بتوانید فرم طبیعی صورت و لبخندتان را حفظ کنید. خیلی مهم است که پیش از هر کاری با یک متخصص جایگزینی دندان مشورت کنید. تا مطمئن شوید که دیگر گزینه های جایگزین دندان طبیعی دارای اثراتی جانبی هستند که باعث تغییر ظاهر شما در طول زمان می شوند، که ممکن است چندان جالب نباشد.

 

فهرست مطالب